#50. Het tweede trimester van mijn zwangerschap

#50. Het tweede trimester van mijn zwangerschap

Een paar maanden geleden kon je lezen hoe mijn eerste trimester is verlopen tijdens mijn zwangerschap. In dit artikel vertel ik over mijn tweede trimester. Het gaat allemaal zo snel! Ongelooflijk. Ben je benieuwd hoe het nu gaat? Lees snel verder!

Hoe gaat het met de misselijkheid?

Ik ben nog steeds misselijk alleen in de ochtend als mijn maag leeg is. Heel soms een ochtend niet, maar de meeste ochtenden zijn wel nog heftig qua misselijkheid, maar dat zou vanzelf over moeten gaan. Als ik rustig de tijd neem om even te ontbijten gaat het daarna gewoon goed.

De reveal echo

Natuurlijk wilde we gelijk weten wat het geslacht van de baby was. Dus hebben we een afspraak gemaakt bij de verloskundige. Het geslacht kan bepaald worden tussen de 14 tot 16 weken al. Het ligt er een beetje aan hoe het kindje ligt. Ik was rond de 15 weken toen we te horen kregen wat het geslacht werd. Its a girllll! Super leuk! In het begin dacht ik dat het een meisje was, en toen weer een jongetje. Ik droomde wel vaak over een meisje. Maar toch was ik blij verrast om te horen dat het een meisje is! Nu kunnen we gericht spulletjes kopen.

Week 16.

Heb ik de kleine al gevoeld?

Ja! De eerste keer dat ik haar voelde was toevallig een dag voor mijn reveal echo. Dus in mijn vijftiende week. Dit is al best vroeg. De meeste moeders die voor het eerst zwanger zijn voelen dit rond hun 18de of 19de week. Het is een beetje te vergelijken met een darm die een beetje van slag is. Al gaat dat meestal gepaard met krampen en dit was het niet. Ik voelde duidelijk tikjes tegen mijn buik en als ze bewoog voelde je een soort vlinders/ belletjes in je buik. Een heel leuk gevoel. De kleine groeit goed!

De 20 weken echo

Dit is één van de laatste echo’s helaas door het Corona. Misschien veranderd het nog. De 20 weken echo is een belangrijke en wat enge echo. Dit is omdat ze dan alles goed nagaan. Hoe loopt de bloedstroom? De bloedstroom in de baby zelf maar ook in de navelstreng. Hoe klopt het hartje? Hoe gaat de bloedstroom door de kamers van het hartje? Hoe ontwikkelen de longen zich, de nieren, hoe goed is ze gegroeid? Alles word nagegaan. Als uitslag was bij ons alles goed, maaaar… haar hoofdje en beentjes groeide net iets onder het gemiddelde. Dat was niet iets om zorgen over te maken, want elk kindje groeit op eigen tempo. Verder zag alles er keurig uit. Dus we gingen blij naar huis.

Buik week 20.

De 3D echo

Dit kan pas vanaf 26 weken. Dan is alles van de buitenkant van het kindje zo goed als “af”. Maar van binnenuit worden de longetjes en zo nog klaar gestoomd voor de eerste ademhaling bij de geboorte.
Een 3D echo is wel heel leuk om te doen, maar wij hadden een eigenwijs meisje die met haar handje en voetje voor haar gezichtje lag. Dus het is op eigen risico. Een 3D echo is dat je al met 26 weken het gezichtje van je kindje kan zien. Zo ziet het kindje er ook uit als hij of zij geboren wordt alleen dan groter. Dit gaat met hetzelfde apparaat als een 2D echo.

Week 26. De 3D echo. De onzuivere plekken zijn de bewegingen van de baby.

Hoe gaat dit in zijn werk en het resultaat

Er word eerst in 2D gekeken hoe het kindje ligt en of het mogelijk is het gezichtje te zien. De eerste keer bij mij lag ze rechts onderin helemaal onderaan in mijn baarmoeder met haar gezichtje naar beneden. En ook nog eens haar handje ervoor dus kregen wij een half gezichtje in beeld. De flarden eromheen zijn bewegingen van het kindje en het vruchtwater. Ik kreeg 2 dagen later een nieuwe poging. Helaas lag ze er toen nog beroerder voor. Het gekke meisje had haar voet voor haar hoofd gedaan en een handje. Dus uiteindelijk waren de eerste echo’s het best gelukt. Helaas krijg je maar 2 pogingen en moet dit zelf betaalt worden. De 3D echo kost €99,95. Alsnog ben ik blij met wat foto’s, toch wat leuks om in een fotoboekje te plakken. Voor de rest is ze een verrassing als ze geboren wordt.

De laatste paar weekjes in het tweede trimester

Dit is een goed moment om de kinder kamer in te richten. Wij hebben een kinder hoekje in ons eigen slaap kamer omdat we helaas niet zo groot wonen. We zijn dringend op zoek naar een andere woning maar dat is erg lastig dus moeten we het doen met wat we nu hebben. Ik heb hier wel veel irritaties en emoties door gekregen omdat het mij gewoon leuk leek om een kamertje in te richten, maar ik heb me erbij neergelegd. Ik merkte wel dat de hormonen weer flink op begonnen te spelen. Het was weer wat minder, maar de laatste 2 weken in het tweede trimester waren ze er weer hoor! We hebben de commode en het ledikantje in elkaar gezet en veel van ons verplaatst om er een leuk hoekje van te maken en dit is deels gelukt! Het is nog niet af. Ik wil nog een klamboe, en er moet nog een klein kleding kastje komen, maar het grootste en belangrijkste staat!

Minder leuk nieuws, maar nog niks om zorgen over te maken

In de 3D echo zag de verloskundige wel dat het buikje van ons kindje niet zo goed gegroeid was zoals zou moeten. Het hoofdje en de beentjes waren nu wel weer tussen de goede waarde, maar het buikje was wat aan de kleine kant. Hiervoor maakte ze een afspraak bij het ziekenhuis. Ze zei dat we dit uit voorzorg doen en kijken of het ziekenhuis het ook te klein vind. Maar het zou ook kunnen dat net als het hoofdje en de beentjes het met de tijd wel weer een groei speurt maakt. Dus laten we het hopen! De uitslag laat ik nog even weten via mijn speciale instagram pagina. Klik hier. Dit behoort eigenlijk tot mijn 3de trimester post, maar ik wil de mensen niet laten wachten nog 3 maanden tot de uitslag.

Hoe hebben jullie je tweede trimester ervaren?

𝕍𝕖𝕖𝕝 𝕝𝕚𝕖𝕗𝕤 𝔾𝕒𝕓𝕪

“In love with a human that I haven’t met.”

Geef een reactie