#30. Recept: Zuurkool op de ouderwetse manier

#30. Recept: Zuurkool op de ouderwetse manier

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Food🌸
  • Bericht reacties:0 Reacties

De herfst laat zijn mooie kleuren zien, en de winter staat al voor ons klaar! Dus we mogen weer lekkere winterse maaltijden eten zoals zuurkool, hutspot, boerenkool noem maar op. In dit artikel maak ik een recept voor jullie om op de ouderwetse manier zuurkool stamppot te maken. Dit houd in lekker veel vlees! Ben je vegetarisch? Wees zeker niet getreurd want zonder het vlees smaakt de zuurkool ook heerlijk!

Zuurkool stamppot

Niet iedereen lust zuurkool door de (logisch) zure smaak. Ik moet jullie bekennen dat ik er nooit dol op was. Ik vond de sliertjes niet lekker, en ik vond inderdaad de zure smaak niet lekker. Maar nu heb je zuurkool die niet heel zuur smaakt. Dit is de witte wijn zuurkool. Dit is het rode zakje. Natuurlijk heb je ook de originele zuurkool, maar het rode zakje is dan wat minder zuur. En ook door wat meer aardappel te gebruiken wordt dit ook al wat minder zuur. Door het vlees, het spek en de rookworst krijgt de zuurkool een lekkere bite. Lekker wat jus erbij en je hebt een heerlijke stamppot die bijna iedereen lust!

Ingrediënten:

Voor 3 tot 4 personen.

-witte wijn zuurkool of normale zuurkool

-zuurkool spek (dit ligt bij de worst en normale spekjes)

-1 kilo kruimige aardappels

-250 ml volle melk

-1 rookworst naar wens (mijn voorkeur gaat naar de pittige rookworst van Unox)

-jus (ik gebruik voor deze stamppot een zakje jus van Knor met uitjes voor een lekkere bite).

-eventueel wat peper en zout

De bereidingswijze

Voorbereiding: 5 min. Bereidingstijd: 20 min. Wachttijd: 3 uur.

Stap 1: Begin met het zuurkoolspek. Dit moet namelijk 3 uur opstaan zodat je het lekker uit elkaar kan trekken (uitpluizen) dus doe ongeveer 1 tot 1,5 liter in de waterkoker en zet deze aan. Daarna doe je dit in een pan, haal het zuurkoolspek uit de verpakking, en doe dit in de pan met het water zodat het zuurkoolspek helemaal onder water staat. Laat het water even op hoog vuur staan zodat het goed kookt. Als het kookt mag de deksel op de pan en het vuur op de laagste stand.

Stap 2: Na 2,5 uur kan je beginnen aan de rest van de stamppot. Zet alvast de aardappels op die geschild zijn, en de zuurkool kan ook in een pannetje met vier eetlepels water erbij. Zet dit eerst op hoog vuur tot het water kookt, daarna kan het vuur laag en moet dit een half uurtje gaar koken.

Stap 3: De rookworst kan uit het zakje en leg dit op de zuurkool. Zo kan deze ook tegelijkertijd warm worden.

Stap 4: Als de aardappels gaar zijn kunnen deze worden afgegoten. Pak de 200 ml melk en mix dit met een mixer door elkaar. Natuurlijk kan het ook met een stamper, maar met de mixer krijg je een mooie gladde aardappelpuree. Als de puree op de juiste dikte is kan de zuurkool er doorheen geschept worden. (Tip: mix de zuurkool niet met de elektrische mixer met de aardappels anders zit alles vast aan de mixer). Dit kan je beetje voor beetje met een lepel door elkaar scheppen.

Stap 5: De drie uur is eindelijk voorbij voor het spek! Haal het spel eruit met een vork en leg deze even op een bord. Het water wat je gebruikt hebt voor het spek kan je gebruiken voor de jus. Je kan natuurlijk ook het beetje aardappel water gebruiken, hier zitten alle vitamines in van de aardappels. Dus daar gaat mijn voorkeur naar uit. Ongeveer 200 tot 250 ml water heb je nodig om de jus aan te maken van Knor. Omdat het water van de aardappels of spek al warm is kookt dit snel, dus is de jus snel aangemaakt met een garde!

Stap 6: Het spek is wat afgekoeld en kan nu in stukjes worden gesneden of met je handen kan je het spek uit elkaar pluizen. Dit kan wel heel heet zijn dus kijk uit! Verdeel het spek in de stamppot die gemaakt is, en snijd de rookworst in stukken en verdeel dit over de borden. Schep de zuurkool stamppot op met de stukken spek erin, maak een kuiltje jus met een lepel, en eetsmakelijk!

Een lekkere winterse maaltijd

Het spek vind ik heerlijk door de zuurkool heen. Door de wat meer aardappels, spek en jus proef je het zure een klein beetje waardoor het lekker smaakt en niet te zuur. Ik vind deze stamppot zeer geslaagd en zal dit zeker vaker gaan maken! Ook kan je een hele pan maken als je alleen of met z’n tweeën bent, want het overige kan je gewoon in bakjes invriezen voor drie tot vier maanden.

Hoe maak jij je zuurkool het liefst?

𝕍𝕖𝕖𝕝 𝕃𝕚𝕖𝕗𝕤 𝔾𝕒𝕓𝕪

“Winter is the time for comfort, for good food and warmth.”

Geef een reactie